Hooligans v České Republice - Holub, Josef (2010)
Cílem práce je analýza chování fotbalových hooligans v Čechách. Pokusíme se zaměřit na to proč se u nás hooligans dopouštějí výtrţností a rvaček na rozdíl od Velké Británie. Britští hooligans nedávno ještě patřili k nejnebezpečnějším výtrţníkům v Evropě. Podíváme se, co stálo za proměnou v chování výtrţníků, a stadion se stal bezpečným místem ke sledování fotbalového utkání. Pokusíme se určit, zda jsou tato opatření všeobecně aplikovatelná pomocí ekonomického přístupu k chování. Praktická část se pokusí zjistit, jak se k tomuto problému staví ČMFS a české prvoligové kluby, jak bojují s tímto problémem a zda je to vůbec v jejich silách. V závěru práce zkusím přinést návrhy, které by mohli pomoci problém s hooligans vyřešit.