Bankovní rada ČNB v počátcích inflačního cílení - Štěpán, Petr (2010)
Práce se zabývá rozhodovacím procesem bankovní rady České národní banky v prvních šesti letech po zavedení inflačního cílení. Pomocí zápisů z jednání bankovní rady analyzuji tendence a vývoj v preferencích členů bankovní rady a porovnávám je s hlasováním. Zároveň ukazuji, který z členů měl v jednotlivých obdobích největší vliv na rozhodnutí celé bankovní rady. V poslední části práce hodnotím členy bankovní rady ex post. Porovnávám preference členů se sazbami, které by z hlediska inflačního cíle České národní banky a pozorovaného světa byly pro ekonomiku optimální. Díky tomu mohu říci, který z členů byl nejlepším měnově-politickým rozhodovatelem.