Teorie Phillipsovy křivky a její využití ve vybraných zemích EU - Hladík, Ondřej; Mirvald, Michal; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá praktickým využitím Phillipsovy křivky. V teoretické části práce se zaměřím na popis a vývoj tohoto ekonomického modelu. Empirická část bude zkoumat vztah míry inflace a míry nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU a v ČR v letech 1998 - 2009. Výsledky porovnám a pokusím se odpovědět na otázku, zda je možné využít Samuelsonovu a Solowovu verzi Phillipsovy křivky v současných ekonomikách. U vytvořených grafů budu zkoumat možnou podobnost s tímto konceptem v jednotlivých obdobích a zmíním také podobnost s dalšími koncepty. Finální částí bakalářské práce bude vytvoření ekonometrického modelu, který porovnám s modifikovanou verzí Phillipsovy křivky (Samuelson, Solow) a zjistím, zda existuje vzájemná závislost míry inflace a míry nezaměstnanosti, případně se pokusím dovysvětlit model včleněním dalších veličin (např. adaptivní očekávání).
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses