Použitelnost technické analýzy na českém kapitálovém trhu v období ekonomická recese - Špringer, Milan (2010)
Tématem tohoto dokumentu je použitelnost metod a technik technické analýzy na českém kapitálovém trhu v období ekonomické krize, tedy v letech 2008 a 2009. V kapitolách teoretického charakteru se práce snažím postihnout a přiblížit základní metodiku technické analýzy a to nejprve techniku založenou na grafických výstupech datových souborů, následně pak variantu založenou na matematických indikátorech. Cílem práce v této teoretické části není hluboký výklad, ale hlavně představení a popis zmíněné metodiky v oblasti predikce cenového vývoje akcií. Kratší část se též věnuje rozboru základních předpokladů obecné použitelnosti technické analýzy. Analytická část, zaměřená na vývoj cen vybraných titulů českého kapitálového trhu, se snaží na tyto vhodné datové řady aplikovat techniky popsané právě v části teoretické. Jejich konstrukce je představena tak, aby si sám čtenář udělal obrázek o náročnosti a použitelnosti, je zde též patrná snaha o vyjádření velké míry subjektivity při tvorbě a výpočtu některých ukazatelů. Konec práce je již samotným zhodnocením reálné použitelnosti vybraných aplikovaných technik a ukazatelů na českém kapitálovém trhu.