Efektivní metody detekce plagiátů v rozsáhlých dokumentových skladech - Přibil, Jiří, 1977- (2009)
Práce se zaměřuje na problematiku detekce plagiátů v rozsáhlých dokumentových skladech. Bere přitom v úvahu reálnou situaci, kterou je třeba v současné době řešit i v prostředí univerzit v České republice a navrhuje takový systém, který bude schopen tuto analýzu provádět v reálném čase a bude přitom schopen zachytit co nejširší spektrum plagiátorských postupů. Hlavním přínosem práce je přitom definice tzv. neuspořádaných n-gramů -- {n}-gramů -- které jsou využitelné právě pro detekci některých pokročilejších forem plagiátorských postupů. Veškerá uváděná doporučení, která se týkají jednotlivých komponent systému pro odhalování plagiátů -- předzpracování dokumentu před vložením do dokumentového skladu; způsob reprezentace dokumentů v dokumentovém skladu; identifikace potenciálních zdrojů plagiá-torství; výpočet měr shodnosti; vizualizace výsledků analýzy plagiátorství -- jsou podrobeny diskuzi a příslušně kvantifikovány. Výsledkem práce je návrh parametrů systému tak, aby byl schopen v podmínkách českého jazyka odhalovat plagiáty rychle, přesně a přitom v co nejvíce formách.