Racionalisace, vědecká organisace a otázka sociální : (vývoj, rozsah, sociální důsledky racionalisace) - Verunáč, Václav, 1893-1960; Dubský, Arnošt (V Praze : Sociální ústav republiky Československé, 1930)
Podrobný popis vzniku a vývoje scientific managementu (racionalizace výroby) v Čechách a v zahraničí. Je detailně rozebrán vliv racionalizace z mnoha různých hledisek (sociální, ekonomické, technické atd.). V praktické a programové části je popsán současný stav v různých oborech (průmysl, bankovnictví, doprava atd.) a úkoly, kterých mají tyto obory s pomocí racionalizace dosáhnout
Obsahuje bibliografii
Keywords: racionalizace; sociální aspekty; organizace práce; organizace podniku; hospodářská odvětví; sborníky; rationalization; social aspects; work design; industrial organization; economic sectors