Naše dělnictvo : úvahy národohospodářské a sociálně politické - Adámek, Karel, 1840-1918 (Vydavatelstvo Česko-moravského národního hospodáře a Samosprávného věstníka v Brně, 1885)
Společenská situace dělníků v 2. polovině 19. století. Autor ukazuje příčiny problémů, varuje před jejich celospolečenskými důsledky. Věnuje se jednotlivým otázkám, jako jsou zdravotní stav dělníků, podmínky bydlení, zaměstnání dětí a těhotných žen, délka pracovní doby a vzdělání