Naše dělnictvo : úvahy národohospodářské a sociálně politické - Adámek, Karel, 1840-1918 (Brno : Vydavatelstvo Česko-moravského národního hospodáře a Samosprávného věstníka v Brně, 1885)
Společenská situace dělníků v 2. polovině 19. století. Autor ukazuje příčiny problémů, varuje před jejich celospolečenskými důsledky. Věnuje se jednotlivým otázkám, jako jsou zdravotní stav dělníků, podmínky bydlení, zaměstnání dětí a těhotných žen, délka pracovní doby a vzdělání
Keywords: 19. století; dělníci; sociální poměry; životní úroveň; socioekonomické skupiny; studie; 19th century; working class; social conditions; cost and standard of living; socioeconomic groups; studies