Využití nástrojů teorie omezení ve vybrané společnosti - Hruška, Lukáš; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Procházka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Diplomová práce je zaměřena na zlepšování oblasti projektového řízení v prostředí konkrétní firmy. Kromě samotného tématu projektového řízení se práce zaměřuje především na teorii omezení a použití jejích nástrojů, které pomáhají při nalezení a následném odstraňování nežádoucích efektů ze systému. Práce má několik cílů. Prvním cílem je podat dostatečný teoretický základ nejen o projektovém řízení, které je v praktické části analyzováno, ale i o teorii omezení a jejích nástrojích. V první části práce je tedy dostatečně vysvětlen princip teorie omezení a jsou jasným způsobem popsány použité nástroje pro nalezení klíčových problémů a návrhu na jejich odstranění. Druhým cílem práce je ověření, zda teoreticky popsané nástroje, které vycházejí z teorie omezení, mají praktické využití při zkoumání nežádoucích efektů ve vybrané firmě. Třetím cílem je konkrétní využití nástrojů teorie omezení pro zmapování současného stavu a návrhu na odstranění nalezených problémů. K tomu jsou použity nástroje strom současné reality, diagram konfliktu a strom budoucí reality. Výstupy z této analýzy jsou konkrétní doporučení pro zlepšení řízení projektů ve firmě. Celkovým přínosem je praktické využití nástrojů v praxi a využití závěrů práce jako podklad manažerům vybrané firmy ke zlepšení současného stavu. Aplikací navržených závěrů práce by se měly odstranit současné problémy a zvýšit výkon ve vybrané firmě. Vzhledem k dostatečně propracované teoretické části v oblasti projektového řízení, teorie omezení a jejích nástrojů může být práce přínosná i jako návod ke zlepšení v jiných firmách.
Vedoucí práce: Drahomír Chocholatý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses