Metody, prostředky a specifika reinženýringu procesů ve veřejné správě - Sedláček, Lukáš (2010)
Tato práce se snaží pomocí vytěžení relevantních pramenů obsahujících aktuální fakta nastínit prostředky, které se dají využít pro zvýšení efektivnosti veřejné správy. Zároveň se snaží nastínit specifika jejího reinženýringu a zmiňuje i některé metody, metodiky a standardy, použitelných pro účely transformace veřejné správy. Práce obsahuje seznam výzev a úkolů, před kterými problematika transformace veřejné správy v současné době stojí a také přehled nejvýznamnějších současných přístupů uplatňovaných při transformování veřejné správy. Dokumentuje tak stav reinženýringu veřejné správy u nás i v zahraničí (konkrétně v Evropě a ve Spojených státech). Jeden z úkolů uvedené problematiky zmíněných v této práci se pokouší řešit za pomoci teorií sociální a kulturní antropologie vytvořením rámcového modelu, zobrazujícího způsob utváření sociálního kapitálu mezi občany. Ten u klientů veřejné správy působí na vytváření snah o změnu formy a kvality služeb poskytovaných veřejným sektorem a je jednou z nutných podmínek pro vytvoření nové formy veřejné správy plně využívající možnosti současné informační společnosti.