Aplikace mobilního bankovnictví založené na technologiích JAVA - Barák, Pavel (2010)
Tato práce se zabývá problematikou mobilního bankovnictví a zkoumá aplikace, pomocí kterých je tento způsob komunikace klienta s bankou možný. Cílem je porovnat jednotlivé aplikace a analyzovat odlišnosti řešení aplikací založených na technologiích Java. Struktura práce je tvořena čtyřmi hlavními částmi. První z nich popisuje skladbu služeb banky. Definuje klasické a přímé bankovnictví a upozorňuje na rozdílnost těchto přístupů. Následně se pak snaží ukázat místo mobilního bankovnictví v rámci hierarchie banky. Druhá část pak podává detailní informace o mobilním bankovnictví samotném. Ve třetí části je představena současná situace mobilního bankovnictví na českém trhu. Je proveden průzkum aktuálně nabízených produktů včetně jejich vzájemné komparace a vyhodnocení. Poslední část je zaměřená na seznámení čtenáře s principy a problémy vývoje na mobilní telefony prostřednictvím technologie Java a následně analyzuje tato řešení v praxi. Hlavní přínos práce je v poskytnutí informací pro firmy či bankovní instituce, které se rozhodnou realizovat nové řešení a vytvořit vlastní aplikaci mobilního bankovnictví. Poté tato práce může sloužit jako úvodní analýza vymezující klíčové části bankovních aplikací a jak by měly být správně zpracovány, aby bylo výsledné řešení efektivní a úspěšné.