Monitorování bezpečnosti firemní počítačové sítě - Kališ, Martin (2009)
Tato práce se zabývá monitorováním bezpečnosti počítačové sítě. Na základě vyjasnění obecných pojmů v první části nabízí různé přístupy k začlenění monitorování do zajištění bezpečnosti organizace. Dále jasně definuje funkce, které by měl monitorovací systém splňovat a poskytuje návod pro jeho nasazení. V praktické části jsou definována kritéria, na základě kterých by měl být takový systém vybírán a zároveň je v ní porovnáno několik řešení dostupných na trhu. Další částí práce je autorův názor na trendy a budoucí vývoj v oblasti monitorování bezpečnosti, založený na informacích popsaných v předchozích částech. Práce poskytuje ucelený pohled na problematiku monitorování bezpečnosti v organizaci a vyjasňuje všechny klíčové pojmy a kompetence sledovacích systémů.