Vliv informačních a komunikačních technologií na konkurenceschopnost ekonomiky ČR - Novák, Josef; Novotný, Ota, 1971-; Voříšek, Jiří, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Rozvoj informačních a komunikačních technologií se zrychluje každým rokem, avšak metody měření jejich přínosů jsou doplňovány pomaleji. Důsledkem této nerovnováhy je nedostatek vypovídajících informací o stavu ICT v podnikových i celohospodářských pohledech. Tato diplomová práce shrnuje teoretické poznatky o některých možných úhlech pohledu na zkoumání přínosů ICT pro jednotlivce, společnost a ekonomiku a zkoumá data popisující stav ICT sektoru v české ekonomice. V první části jsou teoreticky prozkoumány možnosti měření přínosů z ICT. Tím se získává přehled možných pohledů na zkoumanou problematiku. Druhá část využívá závěrů z dřívějších studií jiných autorů a stanovuje tak některá doporučení pro směr, kterým by se měla vyvíjet společnost a legislativa tak, aby maximalizovala možný užitek z informačních technologií. Třetí část hodnotí postavení ICT sektoru v ČR, především z hlediska podílů na přidané hodnotě a zaměstnanosti. Dává tak obecnou představu o vlivu zkoumaných odvětví zaměřených na ICT ve srovnání s ostatními typy odvětví národního hospodářství. V poslední části je detailně popsán a proveden výpočet multiplikátorů výkonu a zaměstnanosti pro všechna ekonomická odvětví v ČR. Závěr diplomové práce nakonec shrnuje poznatky získané ve předcházejících kapitolách, a to jak poznatky teoretického rázu a doporučení, tak výsledky praktické části práce.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; společnost; zaměstnanost; diplomové práce; society; employment; master's theses