Měření a hodnocení ekonomické efektivnosti investic v informatice - Koumar, Vít (2010)
Práce pojednává o možnostech hodnocení ekonomické efektivnosti investic do informačních systémů a informačních a komunikačních technologií (IS/ICT). Cílem práce je sumarizovat popisovanou problematiku od obecného měření v informatice, přes podrobný rozbor nákladů a přínosů IS/ICT, až po popis všeobecně užívaných metod hodnocení ekonomické efektivnosti. Hodnocení ekonomické efektivnosti investic obecně probíhá na základě porovnávání výnosů (přínosů) a nákladů, a i v této práci je postupováno obdobně. V oblasti informačních systémů a technologií však takováto analýza nebývá vždy jednoduchá. U investic do informačních technologií je obtížné stanovit výnosy přímo generované těmito investicemi a v některých případech to vůbec nemá smysl. Investice totiž nemusí (v prostředí informačních technologií je to častým jevem) vytvářet zisk přímo. U takovýchto investic pak nezjišťujeme účetní zisk, ale pouze kýžené (či v minulosti změřené) přínosy, a ty se pak snažíme více či méně úspěšně převádět na finanční jednotky. Naproti tomu náklady vznikají bez výjimky následkem každého investičního projektu a jejich identifikace není nikterak náročná, obtížné je však k investici jednoznačně přiřadit veškeré náklady s ní spojené. Tato práce si klade za cíl prozkoumat možnosti vypořádání se s těmito obtížemi. První část práce obsahuje uvedení do problematiky hodnocení měření podnikové informatiky. Probírá nejdůležitější terminologii a rozebírá proces měření podnikové informatiky dle mezinárodních standardů ISO/IEC. Cílem druhé části je popsat problematiku nákladů a výnosů (přínosů) podnikové informatiky a jejích investic. U nákladů jsou probrána nejdůležitější členění a používané metody kalkulací nákladů. Kapitola o přínosech informatiky je věnována členění příno