Měření a hodnocení ekonomické efektivnosti investic v informatice - Koumar, Vít; Maryška, Miloš; Exnarová, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce pojednává o možnostech hodnocení ekonomické efektivnosti investic do informačních systémů a informačních a komunikačních technologií (IS/ICT). Cílem práce je sumarizovat popisovanou problematiku od obecného měření v informatice, přes podrobný rozbor nákladů a přínosů IS/ICT, až po popis všeobecně užívaných metod hodnocení ekonomické efektivnosti. Hodnocení ekonomické efektivnosti investic obecně probíhá na základě porovnávání výnosů (přínosů) a nákladů, a i v této práci je postupováno obdobně. V oblasti informačních systémů a technologií však takováto analýza nebývá vždy jednoduchá. U investic do informačních technologií je obtížné stanovit výnosy přímo generované těmito investicemi a v některých případech to vůbec nemá smysl. Investice totiž nemusí (v prostředí informačních technologií je to častým jevem) vytvářet zisk přímo. U takovýchto investic pak nezjišťujeme účetní zisk, ale pouze kýžené (či v minulosti změřené) přínosy, a ty se pak snažíme více či méně úspěšně převádět na finanční jednotky. Naproti tomu náklady vznikají bez výjimky následkem každého investičního projektu a jejich identifikace není nikterak náročná, obtížné je však k investici jednoznačně přiřadit veškeré náklady s ní spojené. Tato práce si klade za cíl prozkoumat možnosti vypořádání se s těmito obtížemi. První část práce obsahuje uvedení do problematiky hodnocení měření podnikové informatiky. Probírá nejdůležitější terminologii a rozebírá proces měření podnikové informatiky dle mezinárodních standardů ISO/IEC. Cílem druhé části je popsat problematiku nákladů a výnosů (přínosů) podnikové informatiky a jejích investic. U nákladů jsou probrána nejdůležitější členění a používané metody kalkulací nákladů. Kapitola o přínosech informatiky je věnována členění příno
V třetí části jsou pak popsány v praxi užívané metody hodnocení ekonomické efektivnosti využívající hodnoty nákladů a přínosů zjištěných postupy z druhé části. Závěrečná kapitola pak některé z těchto metod využívá k řešení dvou případových studií z autorovy praxe. Práce přináší ucelený návod jak posoudit investici do podnikové informatiky po stránce její ekonomické efektivnosti a může tak posloužit jako podklad pro racionální rozhodování o investičních projektech podnikové informatiky. Hlavním přínosem práce je sumarizace tématu a praktický výpočet případových studií, jenž pomůže vedení uvedených společností k jednoduššímu a racionálnějšímu rozhodování.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; metrika; investice; ekonomická efektivnost; informační technologie; bakalářské práce; versification; investments; economic efficiency; information technology; bachelor's theses