Využití open source software ve veřejné správě ČR - Černá, Andrea; Chlapek, Dušan; Nenadál, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá problematikou open source software a jeho využitím v organizaci. Dělí se na tři hlavní části, první se věnuje popisu, historii, vlastnostem a aktuální nabídce open source software; druhá část přechází do prostředí veřejné správy, kde mapuje stav nasazování open source software v různých státech světa a především v České republice; třetí část pak využívá získané poznatky z předešlých kapitol k návrhu aplikační architektury pro konkrétní podmínky Vysoké školy ekonomické v Praze. Prvním z hlavních cílů práce je analyzovat možnosti nasazení open source software namísto proprietárního software. Dalším cílem je zmapování stavu nasazování tohoto typu software do veřejné správy jak v České republice, tak i v zahraničí. A posledním cílem je navržení aplikační architektury s využitím open source nástrojů pro konkrétní podmínky veřejné vysoké školy - Vysoké školy ekonomické v Praze. Těchto cílů bylo dosaženo studiem velkého množství informačních zdrojů, diskuzemi s odborníky, včetně zástupců státu, na daná témata, a dále analýzou současného stavu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Přínosem této práce je především ucelený pohled na open source software, dále pak zjištění názorů zástupců státu, měst i dalších odborníků na tento typ software a jeho možnosti uplatnění ve veřejné správě a v neposlední řadě návrh aplikační architektury pro konkrétní, poměrně složité, prostředí Vysoké školy ekonomické v Praze.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; software; diplomové práce; software; master's theses