Srovnání možností objektových a relačních databází - Šolar, Tomáš; Palovská, Helena, 1959-; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato diplomová práce se zabývá teoretickým popisem relačních databází včetně souvisejících základních pojmů a obdobně i oblastí databází objektových. V práci jsou stručně popsány konkrétní databázové systémy dle jednotlivých kategorií. Práce se snaží nahlížet na všechny skutečnosti z obecného hlediska, tudíž je část práce věnována i dalším databázovým principům. Práce na typovém příkladě malé knihovny zobrazuje přednosti a nedostatky obou principů. Dále je v práci blíže popsán databázový systém Caché, na kterém lze ukázat oba přístupy. Odlišnosti mezi objektovým a relačním přístupem jsou pak ukázány i v tomto konkrétním prostředí. Cílem práce je tedy poskytnout vedle sebe informace o jednotlivých principech, definovat pro odlišnosti kategorie a ty pak pomocí praktické úlohy názorně ukázat. Dále blíže specifikovat konkrétní databázový systém a pokusit se dříve definované kategorie ukázat i v tomto prostředí. Vlastní příspěvek k řešenému tématu lze nalézt v konkrétních modelech pro jednotlivé přístupy, srovnání obou přístupů na příkladech, prozkoumání vybraného databázového systému a opětovné provedení srovnání principů v prostředí Caché.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; databáze; diplomové práce; databases; master's theses