Možnosti využití svobodného a otevřeného softwaru pro podnikání - Kučera, František; Chlapek, Dušan; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tématem této práce je otevřený resp. svobodný software z hlediska využití pro podnikání. Jejím cílem je stanovit, za jakých podmínek a v jakých oblastech je vhodné otevřený, resp. svobodný software použít. Teoretická část práce uvádí základní pojmy, přehled organizací, které působí v této oblasti, kategorizaci svobodného softwaru a porovnání jednotlivých svobodných softwarových licencí. Praktická část práce obsahuje výsledky dvou provedených průzkumů o používání svobodného softwaru: 1) osobní průzkum v českých firmách , 2) internetový průzkum uživatelů. Dále byla provedena rešerše dostupných svobodných programů z hlediska využití. Přínosem práce je vyhodnocení obchodních příležitostí pro svobodný software v jednotlivých oblastech užití a přiřazení vhodných obchodních modelů. V rámci práce autor vytvořil internetový portál o svobodném softwaru -- na zpřístupnění výsledků práce a externích zdrojů.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; právo; Linux (operační systém); podnikání; otevřený software; diplomové práce; law; Linux (operating system); business; open source software; master's theses