Entropická degenerace demokracie a její modelování - Bernat, Lukáš (2010)
Demokracie je vždy začleněna v diskurzech nad tématem svobody a je téměř vždy pokládána za nedílnou součást společenského uspořádání. V tomto kontextu se jedná o vyvážení svobody a moci. Takové diskurzy však nahlížejí na demokracii coby ideál a reálná politická aplikace demokracie mnohdy naráží na vlivy a společenské bariéry s degenerativním charakterem. Tyto bariéry ponechávají pouze formální torzo pod zástěrkou demokratických principů. Tato práce rozkrývá vlivy a bariéry, které narušují aplikaci ideálu demokracie. V souvislosti s tím nelze opomenout technologický vývoj, s nímž se mění dynamika společenského, potažmo politického řádu. Na základě informací o tom, jakou hrozbu představují degenerativní vlivy na demokracii, hledá práce takové atributy, na jejichž základě je možné zkonstruovat model degenerace demokracie.