Prevod PMML súborov do Topic Maps - Ovečka, Marek (2010)
Cieľ mojej bakalárskej práce je zistiť aké sú možnosti prevodu XML súborov do XML TopicMaps. Vybrať jednu konkrétnu metódu a tú použiť pri implementácií prevodu súborov PMML obsahujúcich model asociačných pravidiel do TopicMap, ktorá obsahuje Association Rule Ontology (AROn). Ako možnosti vytvárania TopicMaps boli vybrané dve metódy. Prvá je transformácia vstupného XML súboru pomocou XSLT a sú uvedené aj príklady ako je možné takýto prevod vykonať. Druhá možnosť je implementácia použitie programovacieho enginu, ktorý umožní spracovať vstupný súbor a ktorý implementuje buď vlastné alebo štandardizované API pre prácu s TopicMaps. Pre ukážku vytvárania TopicMaps bolo vybrané TMAPI 2.0 a v ňom ukázané základné úkony ako vytvorenie novej témy, vytvorenie asociácie medzi dvomi témami a vytvorenie výskytu. Práca má tri hlavné kapitoly. Prvá popisuje štruktúru vstupného PMML dokumentu a význam jednotlivých jeho častí. Druhá kapitola sa zaoberá TopicMaps, je v nej v skratke vysvetlený princíp tejto technológie a možnosti práce s ňou. V tretej kapitola sú popísané a vysvetlené všetky časti programu ktorý vykonáva samotný prevod. V tejto kapitole je tiež popísané mapovanie jednotlivých elementov vstupného XML dokumentu na prvky AROn ontológie. Výsledný program by mal slúžiť ako komponenta projektu Sewebar. Pre kompletnú funkčnosť je potrebné hlavne prispôsobiť prevod najnovšej štruktúre vstupného dokumentu a prispôsobiť ho pre integráciu s ostanými komponentami projektu.