Využití agentů při modelování business procesů - Miloš, Martin (2010)
Tato práce se zabývá využitím agentů v modelování business procesů. Cílem je identifikovat jednotlivá využití v problémové oblasti a zhodnotit jejich potenciál. Využití je analyzováno na základě cílů modelování procesů. Detailněji je popsáno využití agentů při samotném modelování, tvorbě spustitelných procesů a dynamickém plánování. Dalším cílem je poskytnout aktuální přehled výzkumu a literatury v dané oblasti. K cíli práce postupuje analýzou dostupných zdrojů a aplikací získaných poznatků v případové studii. Práce se nezabývá implementací multiagentních systémů (MAS). Úvodní kapitoly se stručně zabývají procesy a jejich modelováním, charakteristikou agentů a modelování MAS. Pro modelování procesů byla zvolena notace BPMN v plánované verzi 2.0. Další části se věnují samotnému využití agentů. Poslední součástí práce je případová studie diskutující možnosti agentů na společnosti provozující veřejné aukce aut. Je zde prezentována a doplněna transformace BPMN do agentového modelu (interakčních diagramů) jako mezičlánek spojující procesní modelování a použití multiagentních systémů. Přínosem je aktuální přehled problémové oblasti, ohodnocení využití agentů v modelování business procesů podle účelu modelování a doplnění transformace BPMN do interakčních diagramů. Další rozvoj je doporučen v oblastech kombinace business rules a agentů a hybridní simulace.