Výběr a implementace open source nástroje pro řízení portfolia projektů - Kučera, Jan; Chlapek, Dušan; Hausmann, Oto; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Podniky a organizace jsou nuceny se neustále měnit a přizpůsobovat své cíle a strategie. Realizace změn a nebo kroky směřující k dosažení stanovených cílů mají často podobu projektů a ty je samozřejmě třeba adekvátním způsobem řídit. V organizacích, kde v jednom okamžiku probíhá více projektů a další jsou plánovány nebo zvažovány, je třeba řídit nejen jednotlivé projekty, ale pozornost je také třeba věnovat řízení portfolia projektů a programů, aby bylo zajištěno, že projekty, které se organizace rozhodne realizovat, budou v co největší možné míře přispívat k naplnění stanovených cílů. Řízení portfolia projektů vyžaduje sběr a vyhodnocení značného množství dat o projektech, ať už realizovaných nebo plánovaných, nebo o dostupných zdrojích a jejich vytížení. Získání a vyhodnocení potřebných dat může být náročné, a proto je vhodné se zabývat otázkou softwarové podpory pro oblast řízení portfolia projektů. Tato práce se zabývá hledáním vhodných open source nástrojů pro řízení portfolia projektů a posouzením nákladů a přínosů nasazení zvoleného open source nástroje v hypotetické IT společnosti. Cílem práce je vymezit pojem nástroj pro řízení portfolia projektů a nalézt alespoň pět open source nástrojů tohoto typu, které by byly vhodné pro nasazení v organizaci a z toho alespoň jeden takový, který by byl vhodný pro nasazení v IT společnosti. Dalším cílem je porovnání rozsahu dostupné funkčnosti nalezených open source nástrojů se zástupcem robustních proprietárních nástrojů pro řízení portfolia projektů a se zástupcem těchto nástrojů nabízených v modelu Software-as-a-Service. Posledním cílem práce pak je vypracování business case pro nasazení vybraného open source nástroje. Za hlavní přínos práce lze považovat identifikaci dostupných open source nástrojů, jejich popis, vzájemn
V úvodu práce jsou vymezeny pojmy open source software a nástroj pro řízení portfolia projektů. Dále následuje vymezení přístupu k hodnocení open source nástrojů a představení za tímto účelem definovaných kritérií a obligatorních požadavků na nástroj pro řízení portfolia projektů. Další část práce je věnována výběru open source nástrojů vhodných pro nasazení v organizaci, které představují kandidáty na nástroj pro řízení portfolia projektů. Tyto nástroje jsou následně ohodnoceny pomocí definované sady kritérií a porovnány s výše zmíněnými zástupci proprietárních nástrojů pro řízení portfolia projektů. Poslední část práce je věnována business case nasazení zvoleného open source nástroje. Samotný závěr práce je věnován shrnutí získaných poznatků a vyhodnocení naplnění vytyčených cílů.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses