Řešení správy dokumentů na obecním úřadě - Jedlička, Václav (2010)
Tato práce se zabývá řešením správy dokumentů na konkrétním obecním úřadě. Popisuje reálné činnosti spojené s životním cyklem dokumentu. Tento cyklus zahrnuje přijetí, třídění, vložení do systému, evidenci, postoupení dalším oprávněným osobám, oběh dokumentů, vyřízení, uložení, skartaci a archivaci. Cyklus je rozebrán z teoretického i praktického hlediska. Umožňuje tak čtenáři možnost okamžitého srovnání, zda jsou procesy vykonávány tak, jak mají být. Především jsou zmapovány postupy, které se odehrávají s každým dokumentem, ať už dorazí v podobě příchozí pošty nebo je vytvořen některým z pracovníků obecního úřadu. Snahou je identifikovat chyby a nedostatky, které vznikají při práci s dokumenty a navrhnout také jejich řešení, která mají za úkol zjednodušit, zpřesnit, zrychlit a zkvalitnit stávající činnosti obecního úřadu.