Integrace aplikací SaaS do podnikového informačního systému - Randová, Libuše; Gála, Libor, 1965-; Burkoň, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou přístupů, kterými je možné integrovat aplikace v modelu SaaS do podnikových informačních systémů. Za tímto účelem představuje podnikové informační systémy. Popis podnikových informačních systémů byl proveden nejprve obecně. Zde bylo popsáno, co to podnikové informační systémy jsou, jejich architektura a architektura orientovaná na služby. Podnikové informační systémy byly dále popsány z vývojově/provozního pohledu, kde byly shrnuty vývojové etapy vztahu mezi byznysem a ICT, modely dodávky ICT služeb a alternativy vývoje a provozu informačního systému. V závěru kapitoly byly popsány součásti podnikových informačních systémů. V další kapitole byly popsány služby, nejprve obecně, kde byly uvedeny charakteristiky služeb a jejich kategorizace. Dále jsem se věnovala konceptu cokoli jako služba (XaaS), v jehož rámci bylo popsáno, co vše lze poskytovat formou služeb. Následně byl popsán distribuční model Software jako služba (SaaS) spolu s jeho charakteristikami, parametry, přínosy a omezeními. V závěru kapitoly byl popsán cloud computing jeho charakteristiky, modelů nasazení a nejvýznamnější poskytovatelé. Další kapitola obsahuje popis integrace a je zaměřena na popis systémové integrace, na osobu systémového integrátora a na popis technologických prostředků, které jsou pro integraci využitelné. Následující kapitola je věnována popisu integračních scénářů podnikového IS s využitím SaaS aplikací. V další kapitole je definován přístup k analýze integračních scénářů na základě různých hledisek. Obsahem závěrečné kapitoly je zhodnocení jednotlivých integračních scénářů a následné sumární zhodnocení provedené podle hodnotících kritérií.
Vedoucí práce: Libor Gála
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; podnikové informační systémy; cloud computing; diplomové práce; management information systems; cloud computing; master's theses