Charakteristiky ve webdesignu - analýza rozvržení stránek v e-shopech v ČR - Novák, Ondřej (2010)
V dnešní době informačního věku význam internetu neustále narůstá. Krom toho, že je internet bezedným zdrojem informací a téměř neomezeným komunikačním kanálem, je i mocným prostředkem k dosažení zisku. Tohoto potencionálu jsou si mnozí vědomi, a proto na internetu a webu založili své podnikání, či rozšířili své služby do této dimenze. Důsledkem je samozřejmě prudký nárůst konkurence v oblasti e-commerce. Společnosti se všemi možnými způsoby snaží zaujmout zákazníka. Proto lze v poslední době v oblasti návrhu a tvorby webu sledovat jisté tendence zaměřené na potřeby a pohodlí uživatele. Tato práce je věnována jedné významné části návrhu webu. A to sice layoutu, tedy rozvržení stránky a rozmístění jejích základních prvků. Práce obsahuje teoretickou část, popisující charakteristiky layoutu webové stránky, a praktickou část, která je věnována analýze layoutu internetových obchodů v ČR.