Možnosti využití Competitive Intelligence v exekutivních IS - Horáková, Markéta (2010)
Exekutivní informační systémy, někdy též nazývané Business Intelligence (BI) systémy, jsou dnes implementovány již ve většině podniků. Trendem posledních let je zaměření těchto systémů na Corporate Performance Management (CPM), při kterém jsou využívány speciální procesy, metodiky a metriky sloužící pro měření a řízení podnikové výkonnosti. Diplomová práce zkoumá, jak se v těchto systémech mohou uplatnit principy a nástroje Competitive Intelligence (CI), což je další disciplína užitečná pro strategické řízení podniku. V teoretické části práce jsou stručně popsány principy BI, CPM a CI. Hlavním cílem je analyzovat, zda lze rozšířit možnosti exekutivních informačních systémů pomocí principů a technologií Competitive Intelligence. Tato část je založena zejména na práci s odbornou literaturou a dalšími relevantními zdroji. Praktická část pak zkoumá tuto problematiku na konkrétním systému Business Navigation System (BNS). Cílem je analyzovat BNS z hlediska využití Competitive Intelligence a navrhnout další funkcionalitu směřující do této oblasti. Přínosem práce v teoretické oblasti je zamyšlení nad tím, zda je možné využívat v exekutivních informačních systémech také principy CI. Praktickým přínosem je potom zhodnocení systému BNS z tohoto pohledu a návrh, jakým způsobem zahrnout technologie CI do některých modulů tohoto systému.