IS pro podporu elektroenergetických procesů - Blaha, Jan; Pour, Jan; Derfler, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
V současnosti působí na trhu s elektřinou celá řada společností a nové stále vznikají. Každý spotřebitel elektřiny v České republice si tak může vybrat, od které společnosti si elektřinu pořídí. Větší obchodníci mohou elektřinu dokonce nakupovat či prodávat z/do zahraničí. Ačkoliv se mohou zdát tyto možnosti jako přirozené, tak jejich zavedení nebylo a není vůbec jednoduché. Naopak je potřeba sledovat velké množství pravidel a obchodních procesů, které správné fungování tržního liberalizovaného prostředí zajišťují. Vzhledem k velkému množství obchodní procesů není divu, že se celé odvětví trhu s elektřinou opírá hlavně o informační systémy, které tyto procesy automatizují. Jak tomu bývá, informační systémy však představují značnou investici, a je tak vždy potřeba hledat způsoby, jak jejich cenu snížit. V této práci je představen jeden z možných přístupů zefektivnění vývoje elektroenergetických systémů, kterým je metodika Model Driven Development (MDD). Myšlenkou této metodiky je vytváření programů pomocí modelů, které jsou pak automaticky transformovány do podoby spustitelného programu. Vytvářet modely je zřejmě několikanásobně rychlejší než psaní zdrojových kódů, a tak i celkový proces vývoje je efektivnější. Mezi nástroji, které podporují využití MDD při vývoji elektroenergetických systémů, vystupuje v této práci jako hlavní představitel platforma Damas Energy. Na příkladě této české platformy je v práci zanalyzována použitelnost MDD při vývoji elektroenergetických systémů, a tak ukázána vhodná cesta, kterou je možné při vývoji těchto systémů zvolit.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses