Predikce chaotických časových řad - Dědič, Martin (2010)
Práce se zabývá možností predikce chaotických (zejména pak ekonomických) časových řad. Chaotické řady jsou díky vysoké závislosti na počátečních podmínkách z principu dlouhodobě nepredikovatelné. V některých případech však lze jejich chování více, či méně předpovídat alespoň krátkodobě. Cílem práce je ukázat, na kolik a zda vůbec lze vývoj těchto řad předvídat pomocí nelineárních metod a pokusit se případně odhalit či zamítnout přítomnost chaotického chování v nich. Práce je rozdělena do tří částí. V první části jsou krátce vysvětleny vybrané důležité pojmy a metody z dané oblasti. Kromě popisu některých metod predikce je zde nastíněno, které ukazatele a metody lze využít pro zjištění možností a omezení predikce. Druhá kapitola se soustředí na návrh úprav počítačového programu FracLab, který bude k predikci využit. Poslední, třetí kapitola je experimentální. Kromě popisu jednotlivých řad a postupů obsahuje diskuzi výsledků provedených predikcí na těchto časových řadách.