Dopad partitioningu na výkonnost databázového systému ORACLE - Řeháček, Tomáš (2010)
Hlavním cílem této práce je poskytnout informace o možnostech využití partitioningu v databázích Oracle a zjištění jeho vlivu na změnu výkonu databáze při zatížení. Pro splnění cíle bylo třeba nejprve charakterizovat tuto doplňkovou funkcionalitu a následně navrhnout vhodné testovací prostředí, ve kterém je možné měření provést. Přínos práce spočívá v doporučení, které lze vyvodit na základě hodnot získaných během provedených testů. Práce se nejprve zabývá obecnými možnostmi partitioningu, přínosů a nákladů, které jsou s jeho použitím spojeny, a následně metodami jeho aplikace a možnostmi správy. V praktické části práce jsou provedeny testy na velké množství scénářů. Z těchto testů jsou vyvozeny závěry a doporučení, za jakých podmínek je partitioning vhodnou volbou, a co je důležité brát v úvahu při jeho použití.