Výzkum a měření neefektivity b-tree indexů v databázovém systému ORACLE - Klepetko, Vítězslav (2010)
Tato práce popisuje b-tree index v databázi Oracle a porovnává jej s konceptem b-stromu jako strukturou teorie grafů. Rozebírá hlavní faktory způsobující neefektivitu b-tree indexu vznikající při provádění DML příkazů. Ukazuje do jaké míry se neefektivita projeví a uvádí opatření, jak neefektivitu odstranit. Pro zkoumání mechanismu indexu v databázi je použita metoda nazývaná jako block dumping. Míra projevů neefektivity je určena pomocí měření doby trvání příkazů na testovací databázi. Hlavní faktory způsobující neefektivitu b-tree indexu popisované v této práci jsou vnitřní fragmentace databázových bloků, fragmentace segmentu a vysoký clustering factor.