Výzkum a měření neefektivity b-tree indexů v databázovém systému ORACLE - Klepetko, Vítězslav; Macák, Petr, 1969-; Palovská, Helena, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce popisuje b-tree index v databázi Oracle a porovnává jej s konceptem b-stromu jako strukturou teorie grafů. Rozebírá hlavní faktory způsobující neefektivitu b-tree indexu vznikající při provádění DML příkazů. Ukazuje do jaké míry se neefektivita projeví a uvádí opatření, jak neefektivitu odstranit. Pro zkoumání mechanismu indexu v databázi je použita metoda nazývaná jako block dumping. Míra projevů neefektivity je určena pomocí měření doby trvání příkazů na testovací databázi. Hlavní faktory způsobující neefektivitu b-tree indexu popisované v této práci jsou vnitřní fragmentace databázových bloků, fragmentace segmentu a vysoký clustering factor.
Vedoucí práce: Petr Macák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; Oracle (databázový systém); databáze; bakalářské práce; Oracle (database system); databases; bachelor's theses