Analýza trhu CPM aplikací pro malé a střední podniky - Mimra, Tomáš; Novotný, Ota, 1971-; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Business Intelligence je jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí informatiky. Corporate Performance Management (CPM) bývá často označován jako další generace Business Intelligence (BI). Přední výrobci BI a CPM aplikací se ještě donedávna zabývali především tvorbou produktů pro velké podniky a nadnárodní korporace. V poslední době se však objevují i produkty zaměřené na segment malých a středních podniků. Tato práce se zabývá analýzou trhu CPM aplikací pro malé a střední podniky. Úvodní část práce se zabývá vlastním výzkumem. Tento výzkum je proveden na vzorku firem z oblasti malých a středních podniků, jejichž podnikatelská činnost je ze stejného odvětví. Výzkum se zaměřuje na očekávání a požadavky firem od reportingových nástrojů a CPM aplikací. Druhá polovina kapitoly se věnuje vyhodnocení získaných informací, které pak poslouží v další části práce. Druhá část práce seznamuje čtenáře s principy řízení podnikové výkonnosti, tedy s přístupem Corporate Performance Management (CPM). Představuje základní funkcionalitu, kterou CPM aplikace pokrývají a jakou přidanou hodnotu firmám nabízejí. Dále se tato kapitola věnuje analýze trhu a identifikaci hlavních dodavatelů CPM aplikací pro mále a střední podniky. V závěrečné části kapitoly definuji kritéria, pro hodnocení nástrojů určených k reportingu. Závěrečná část práce má praktický ráz. Na virtuálním stroji zprovozním BI/CPM sadu aplikací od dvou vybraných dodavatelů a jejich nástroje určené pro vytváření reportů podrobím srovnání podle předem nadefinovaných kritérii z předchozí kapitoly.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; malé a střední podniky; diplomové práce; small and medium-sized enterprises; master's theses