Řízení přístupu k počítačové síti - Kalina, Tomáš (2010)
Bakalářská práce pojednává o problematice řízení přístupu uživatelů k počítačové síti. První část práce se zabývá teoretickým zázemím pro řízení přístupu k počítačové síti. Jsou vysvětleny různé způsoby ověření uživatelů, jde o autentizaci a autorizaci buď uživatele či stanice. Díky tomu lze zabránit přístupu neoprávněné osoby do počítačové sítě. Znalost těchto technologií je nutná pro porozumění následujícím částem práce. Zbylá část práce se věnuje doporučení a návrhu řízení přístupu k počítačové síti pro různé modelové situace, především pro koleje Vysoké školy ekonomické v Praze. Konkrétními příklady nastavení jsou uváděny na síťové infrastruktuře založené na přístupových prvcích firmy 3com.