Komponentový vývoj webové aplikace - Sklenář, Pavel (2010)
Práce popisuje možnosti vývoje webové aplikace a zaměřuje se na komponentový přístup při vývoji komponent do redakčního systému Wordpress. Jsou vysvětleny pojmy jako komponenta, rozhraní komponenty a komponentová architektura, aby byly posléze komponentové principy dokázány u tohoto redakčního systému srovnáním s jinou, na komponentách založenou platformou Eclipse RCP. Jsou popsány principy fungování Wordpressu a v jedné z dalších kapitol jsou vysvětleny i možnosti tvorby vlastních komponent a jejich následné nasazení. V praktické části je popsáno konkrétní nasazení systému na Vysoké škole ekonomické v Praze a jeho zhodnocení. V závěru autor navrhuje doporučení přispívající ke zlepšení současného stavu na škole.