Politika cílování inflace - Maňasová, Andrea (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá teoretickými aspekty cílování inflace a zhodnocením provádění této politiky v podmínkách naší ekonomiky. V první části zmiňuji důležité závěry ekonomů, jako je Ben Bernanke a jeho chápání přímého cílování inflace spíše jako rámce pro omezenou diskreci, než jako striktního pravidla. V části druhé se zaměřuji především na detailní analýzu období, kdy zvolený cíl ČNB nebyl plněn. Uvádím jak vlastní závěry, tak zdůvodnění, která poskytla samotná ČNB ve svých Zprávách o inflaci. Celou analýzu doplňuji širokým spektrem grafů, a to buď převzatých přímo ze Zpráv o inflaci, či vytvořených na základě dat poskytovaných Českou národní bankou či Českým statistickým úřadem. Vlastní grafy převážně soustřeďuji do přílohy na konci mé práce.