Návrh metodiky testování webových aplikací - Fiurášek, Tomáš (2010)
S vývojem webových aplikací neoddělitelně souvisí jejich testování. A právě oblasti testování webových aplikací se věnuje tato diplomová práce. Cílem práce je navrhnout metodiku testování webových aplikací pro menší softwarovou společnost. Navrhovaná metodika vychází z metodiky OpenUP a ze zkušeností, které autor nabyl v praxi. Teoretická část práce je věnována jednak testování, kde je čtenáři přiblíženo testování jako takové, historie testování a různé přístupy k testování. Dále se teoretická část zaměřuje na webové aplikace a jejich specifika s ohledem na testování. Vzhledem k tomu, že navrhovaná metodika je inspirována metodikou OpenUP, je tato metodika včetně jejích základních principů a prvků představena v další samostatné kapitole. Následuje nejrozsáhlejší kapitola, ve které je podrobně rozebrána navrhovaná metodika testování webových aplikací, jejímiž základními prvky jsou role, činnosti a artefakty. Podrobně je rozebrána i problematika chyb a jejich životních cyklů. Práce je zakončena krátkým zamyšlením nad aspekty a možnostmi implementace navrhované metodiky v prostředí menšího podniku.