SOA Governance - Karkošková, Soňa (2010)
Tato bakalářská práce se věnuje procesům používaným v prostředí servisně orientované architektury (SOA) IT pro jeho řízení -- SOA Governance. Zabývá se důvody zavádění servisně orientované architektury jako východisko pro rychlé a efektivní zvládnutí dynamicky se měnících podmínek podnikání. Analyzuje vlastnosti služeb potřebných pro to, aby služba mohla být využita jako součást servisně orientované architektury. Pozornost je věnována knihovně ITIL a ITSM. V této bakalářské práci jsou popsány procesy podporované v rámci ITSM ve fázích návrhu služby, fázi přechodu služby do produktivního provozu a fázi podpory produktivního provozu služby. Dále je věnována pozornost procesu nepřetržitého zlepšování služby. Podrobněji se zabývá Referenčním Modelem SOA Governance a Vitální Metodou SOA Governance. Analyzuje procesy SOA Governance realizované ve fázích vývoje služby a ve fázi produktivního provozu služby. Poukazuje na přímou souvislost a vzájemnou závislost jednotlivých fází řízení životního cyklu služby servisně orientované architektury s fázemi řízení životního cyklu služby dle ITIL a na potřebu jednotného governance. V příkladu praktické realizace jsou uvedeny základní kroky implementace SOA Governance včetně časového průběhu.