SOA Governance - Karkošková, Soňa; Selčan, Vladimír; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato bakalářská práce se věnuje procesům používaným v prostředí servisně orientované architektury (SOA) IT pro jeho řízení -- SOA Governance. Zabývá se důvody zavádění servisně orientované architektury jako východisko pro rychlé a efektivní zvládnutí dynamicky se měnících podmínek podnikání. Analyzuje vlastnosti služeb potřebných pro to, aby služba mohla být využita jako součást servisně orientované architektury. Pozornost je věnována knihovně ITIL a ITSM. V této bakalářské práci jsou popsány procesy podporované v rámci ITSM ve fázích návrhu služby, fázi přechodu služby do produktivního provozu a fázi podpory produktivního provozu služby. Dále je věnována pozornost procesu nepřetržitého zlepšování služby. Podrobněji se zabývá Referenčním Modelem SOA Governance a Vitální Metodou SOA Governance. Analyzuje procesy SOA Governance realizované ve fázích vývoje služby a ve fázi produktivního provozu služby. Poukazuje na přímou souvislost a vzájemnou závislost jednotlivých fází řízení životního cyklu služby servisně orientované architektury s fázemi řízení životního cyklu služby dle ITIL a na potřebu jednotného governance. V příkladu praktické realizace jsou uvedeny základní kroky implementace SOA Governance včetně časového průběhu.
Vedoucí práce: Vladimír Selčan
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses