Framework Spring - Bobkov, Pavel (2010)
Cílem této práce je představit framework Spring jako pohodlný nástroj pro rychlý vývoj aplikací a zprovoznění projektů. Je nezbytné uchopit problematiku Springu v širších souvislostech, proto se práce snaží nastínit všechny relevantní technologie, které se Springem úzce souvisí nebo ze kterých Spring vychází. Prvním krokem k pochopení Springu je základní znalost platformy Java EE. Práce seznamuje s architekturou Java EE a zároveň argumentuje její nedostatky, které měly svůj podíl na rozšíření dnes již velice mocného pojmu framework. Další část práce provádí čtenáře charakteristikou frameworků pro vývoj webových aplikací v Javě (největší skupina frameworků) a čtenář je seznámen s návrhovým vzorem MVC, který tvoří základ pro architekturu většiny webových frameworků. Logickým vyústěním práce je popis frameworku Spring. Na konci teoretické části je představen webový framework Spring MVC, který v sobě slučuje klíčové principy Springu a MVC architekturu. Popis je doprovázený četnými ukázkami kódu, které zocelují teoretické poznatky čtenáře a učí ho ovládat framework i po praktické stránce. V praktické části je čtenář proveden kompletním vývojovým cyklem reálného projektu. Vývoj je realizován pomocí metodiky Vodopádový model. Implementační fáze projektu probíhá na základě získaných znalostí o frameworku Spring/Spring MVC.