VYUŽITÍ PORTÁLOVÝCH TECHNOLOGIÍ V BI PROJEKTECH - Vácha, Štěpán; Pour, Jan; Zajíc, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
V současných projektech BI přestává být kladen hlavní důraz na proces práce s daty. Důraz je kladen na práci s informacemi, tedy na technologie a aplikace, které umožňují dát data do souvislostí a které umožňují uživatelům přistupovat k informacím a tyto informace využívat v průběhu jejich rozhodovacího procesu. Právě analýza možností využití technologií dostupných v rámci portálových produktů pro práci s informacemi z BI systémů je předmětem této práce. Cíli práce jsou analyzovat možnosti podnikových portálů z pohledu využití podnikového portálu jako součásti podnikového BI řešení, zhodnocení situace na trhu s portálovými produkty a analýza možností portálového produktu Microsoft Sharepoint 2010. Práce je rozdělena do dvou logických částí. První část obsahuje vymezení pojmů z oblasti BI a podnikových portálů, obecné hodnocení možností portálových technologií pro BI a hodnocení situace na trhu s portálovými produkty. Druhá část se zaměřuje na nejnovější portálový produkt společnosti Microsoft Sharepoint 2010. Tato část obsahuje hodnocení funkcionality Sharepoint 2010 s ohledem na jednotlivé verze tohoto produktu. Dále je analyzováno postavení Sharepoint 2010 v současné BI strategii společnosti Microsoft a jsou hodnoceny možnosti tohoto produktu vzhledem k ostatním aplikacím z BI řešení od společnosti Microsoft. Pokud společnost uvažuje o pořízení portálového produktu, je tato práce využitelná jako zdroj obecných informací o portálových technologiích a jejich využitelnosti v podnikovém BI a o současné situaci na trhu s portálovými produkty. V případě úvah o pořízení portálového produktu Sharepoint 2010 je tato práce zdrojem konkrétních informací, které mohou přispět k rychlému a kvalitnímu rozhodnutí o vhodnosti a dostupnosti tohoto řešení pro konkrétní společnost.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; business intelligence; diplomové práce; business intelligence; master's theses