Kulturní památky a jejich úloha v regionálním rozvoji - Křížková, Martina; Krbová, Jana, 1962-; Rux, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2008)
Kulturní památky jsou nedílnou součástí cestovního ruchu, který se stává v posledních letech celosvětovým fenoménem. Prostřednictvím cestovního ruchu lze zkoumat vliv kulturních památek na daný region. Každý rok je na obnovu a péči o kulturní památky vynakládáno velké množství finančních prostředků, proto je část diplomové práce věnována vývoji finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina za období 2004 až 2009. Diplomová práce je zaměřena zejména na analýzu současného stavu kulturních památek vyskytujících se v mikroregionu Jihlavsko. Analýza je prováděna z pohledu občanů města Jihlavy a z pohledu starostů vybraných členských obcí mikroregionu Jihlavsko. Město Jihlava se pyšní velkým množstvím sakrálních památek, a proto zde převažuje zejména poznávací turistika. Na základě dotazníkového šetření byla zjišťována spokojenost obyvatel města Jihlavy se stavem kulturních památek a se službami, které se vztahují k oblasti cestovního ruchu. Při vyhodnocení realizované ankety byly použity grafické a slovní komentáře. Součástí práce je také rozbor strategického dokumentu Strategie rozvoje mikroregionu Jihlavsko.
Vedoucí práce: Jana Krbová
Obsahuje bibliografii
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: kulturní památky; cestovní ruch; regionální rozvoj; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; cultural monuments; tourism; regional development; master's theses