Kvantifikace přínosů IS - Soukup, Václav (2009)
Tato studie zobrazuje základní, ale i pokročilejší metody hodnocení přínosů a zobrazuje příklady užití některých těchto metod v reálných praktických případech, které budou nebo byly použity pro odůvodnění vytvoření investic nebo ke zpětnému zhodnocení jejich rentability. Práce dále apeluje na nutnost kvalitní teoretické průpravy a praktického tvůrčího přístupu při pokusech kvantifikovat sociální jevy a vlastnosti systémů. V těchto ohledech není možné tolerovat laický přístup, protože informační systémy jsou komplexní sociální struktury, které ovlivňují obchodní procesy a ty vyžadují kvalitní kvantifikační nástroje a odpovídající znalosti.