Zákaznicky orientovaná organizační struktura společnosti - Pilzová, Helena (2010)
Tématem této diplomové práce je zákaznicky orientovaná organizační struktura společnosti, aneb maticové organizační struktury v prostřední nadnárodních korporací. Autorka nejprve vymezuje teoretické pojmy související s tématem. Poté jsou metodou dotazníku a rozhovoru zjištěny informace o problematice z praktického hlediska. Po průzkumu následuje analýza efektivity současných maticových struktur a jejich transformací. Závěr práce je věnován návrhu optimální maticové struktury a pravidel jejího fungování.