Daňová reforma v Rakousku - Cieslarová, Andrea (2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku rakouské daňové soustavy a její reformy z let 2004-05. Vychází z nástinu vývoje daňové soustavy v posledních desetiletích a analyzuje její specifika z hlediska struktury daňových příjmů a celkové daňové kvóty, a to v mezinárodní komparaci s OECD a EU. Podrobněji rozebírá jednotlivá opatření daňové reformy z období 2004-05 a vysvětluje důvody a cíle jejího zavedení, včetně očekávaných dopadů na celkové daňové příjmy. V návaznosti na zavedené daňové změny prezentuje ucelený přehled rakouské daňové soustavy dle jednotlivých daňových kategorií. Shrnuje výsledky relevantních rakouských výzkumných pracovišť analyzujících očekávané a skutečné makroekonomické dopady sledované daňové reformy včetně jejich distribučních a rozpočtových efektů. Práce zároveň přibližuje některé kritické názory na tuto daňovou reformu, které byly prezentovány ze strany rakouských i mezinárodních odborných kruhů. Součástí práce je stručný přehled poslední daňové reformy z roku 2009.