Rozšíření SOA do platformy cloud computing - Qylafku, Denis; Svatá, Vlasta, 1952-; Toman, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Základním tématem diplomové práce je využití cloud computingu jako alternativy k interní informační technologii a jejich přínosy pro firmu. Diplomová práce je zaměřena na tři hlavní cíle, kterými jsou porovnání výhod a nevýhod cloud computingu v porovnání s interní informační technologií, identifikace možných služeb a procesů vhodných pro umístění do platformy cloud computingu a vytvoření modelů, které znázorňují, jakým způsobem migrovat služby a procesy do cloud computingové platformy. Posledním bodem je vytvoření investiční analýzy, která má za cíl porovnat náklady spojené s interní informační technologií a cloud computingem a to jak v počáteční fázi, tak v průběhu období tří let. Hlavním přínosem práce je určení, zda je cloud computing pro firmu ekonomicky výhodný. Kategorizace cloud computingu je přínosná v tom smyslu, že firma při přechodu na cloud computing nemusí vždy využít všechny služby cloud computingu, ale pouze ty, které jsou pro firmu nejefektivnější jak nákladově tak i provozně. Dalším přínosem práce je nasazení dat, služeb a procesů do vybrané platformy cloud computingu. Investiční analýza umožňuje přes porovnání nákladů obou variant zjistit, zda firma upřednostní cloud computing nebo interní informační technologie. Při tomto rozhodování se nemusí vždy jednat pouze o nákladovou stránku věci, ale i o charakter firmy a to, zda operuje globálně či lokálně.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; cloud computing; diplomové práce; cloud computing; master's theses