Mikrofinance a mikroúvěry v rozvojových zemích - Adamcová, Eva (2010)
Hlavním záměrem bakalářské práce je porovnat prostřednictvím zvolených poměrových ukazatelů finanční analýzy dva základní přístupy k financování nízkopříjmových vrstev obyvatelstva v nejchudších částech světa. První přístup je založen na finanční soběstačnosti mikrofinančních institucí, druhý je závislý na získávání dotací a darů. Bylo zjištěno, že finančně soběstačné instituce dokáží obsloužit větší počet klientů a taktéž návratnost úvěrů je vyšší než u institucí nesoběstačných, avšak oba druhy institucí mají procento ohrožených a odepsaných úvěrů nižší než komerční banky. Práce se také zabývá historií mikrofinancí, jejích přínosy, jako jsou pozitivní dopady na zdraví a vzdělávání, nebo možnými nedostatky, např. zneužívání moci vedoucími úvěrových skupin. Globalizace světového mikrofinančního systému je potom zohledněna v determinaci možného alternativního zdroje financování mikropodnikatelů, a to zapojení drobných investorů pomocí internetu.