Mikrofinance a mikroúvěry v rozvojových zemích - Adamcová, Eva; Zetek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Hlavním záměrem bakalářské práce je porovnat prostřednictvím zvolených poměrových ukazatelů finanční analýzy dva základní přístupy k financování nízkopříjmových vrstev obyvatelstva v nejchudších částech světa. První přístup je založen na finanční soběstačnosti mikrofinančních institucí, druhý je závislý na získávání dotací a darů. Bylo zjištěno, že finančně soběstačné instituce dokáží obsloužit větší počet klientů a taktéž návratnost úvěrů je vyšší než u institucí nesoběstačných, avšak oba druhy institucí mají procento ohrožených a odepsaných úvěrů nižší než komerční banky. Práce se také zabývá historií mikrofinancí, jejích přínosy, jako jsou pozitivní dopady na zdraví a vzdělávání, nebo možnými nedostatky, např. zneužívání moci vedoucími úvěrových skupin. Globalizace světového mikrofinančního systému je potom zohledněna v determinaci možného alternativního zdroje financování mikropodnikatelů, a to zapojení drobných investorů pomocí internetu.
Vedoucí práce: Pavel Zetek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses