Analýza vztahu mezi mírou korupce a cenovou úrovní infrastrukturních staveb - Dvořák, Michal; Pavel, Jan, 1978-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Práce analyzuje vliv korupce na cenu infrastrukturních staveb. K tomu budou užity zejména podílové ukazatele sestrojené z Comparative price level indices sledované Eurostatem a Index vnímání korupce Transparency International. Metodou zkoumání je průřezová analýza údajů minimálně 20 evropských zemí za rok 2007. Zmíněné podílové ukazatele jsou NERV a médii prezentovány jako měřítka nadměrných cen dálnic v České republice. Bude provedeno jejich očištění od vlivu rozdílných cen práce a kapitálu mezi státy, které na ukazatele působí skrze odlišnou spotřebu výrobních faktorů v oblasti inženýrských staveb a ostatních odvětvích stavebnictví. Je demonstrována značná korelace mezi mírou korupce a takto definovanými měřítky cen inženýrských staveb v neočištěné i očištěné podobě.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; infrastruktura; silnice; korupce; dálnice; veřejné zakázky; bakalářské práce; infrastructure (economics); roads; corrupt practices; express highways; public contracts; bachelor's theses