Využití bankovních záruk v mezinárodním podnikání se zaměřením na srovnání různých teritorií - Žák, Pavel (2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou bankovních záruk, které nachází široké uplatnění především v oblasti mezinárodního obchodu. Cílem této práce je charakterizovat bankovní záruku a její uplatnění v rámci obchodních vztahů. V souvislosti s rostoucím využitím bankovních záruk v mezinárodním podnikání bude analyzována a srovnávána zvyklostní úprava tohoto náročného bankovního instrumentu v různých světových regionech -- tj. Turecko, Sýrie, Írán, země v rámci organizace Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu a země Organizace pro harmonizaci obchodního práva v Africe -- s mezinárodními standardy Mezinárodní obchodní komory. Tato práce může být nápomocná k pochopení problematiky záruk vyplatitelných na požádání a vzhledem k nedostatku ucelených informací by mohla pomoci firmám, které obchodují ve výše uvedených oblastech a jsou povinni vydat záruky ve prospěch svých zákazníků.