Využití bankovních záruk v mezinárodním podnikání se zaměřením na srovnání různých teritorií - Žák, Pavel; Taušer, Josef; Černá, Iveta, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou bankovních záruk, které nachází široké uplatnění především v oblasti mezinárodního obchodu. Cílem této práce je charakterizovat bankovní záruku a její uplatnění v rámci obchodních vztahů. V souvislosti s rostoucím využitím bankovních záruk v mezinárodním podnikání bude analyzována a srovnávána zvyklostní úprava tohoto náročného bankovního instrumentu v různých světových regionech -- tj. Turecko, Sýrie, Írán, země v rámci organizace Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu a země Organizace pro harmonizaci obchodního práva v Africe -- s mezinárodními standardy Mezinárodní obchodní komory. Tato práce může být nápomocná k pochopení problematiky záruk vyplatitelných na požádání a vzhledem k nedostatku ucelených informací by mohla pomoci firmám, které obchodují ve výše uvedených oblastech a jsou povinni vydat záruky ve prospěch svých zákazníků.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses